Thursday, November 17, 2011

Neslekremlas julemøte 2011

Neslekremla hadde nylig sitt julemøte for 2011 der sopp var i sentrum både på programmet og på menyen. Høydepunktet var et inspirerende foredrag av Inger Lise Østmoe, forfatter av boken "Matsprell i naturens verden"  (sammen med Kari Bay Haugen og Anne Siri Brandrud, NRK Aktivum, 2006). 


Østmoe omtaler seg selv som "naturkokk". Hennes kunnskaper om sopp og andre nyttevekster, hennes kreativitet og uhøytidelige holdning til etablerte sannheter gir et flott utgangspunkt for store og små matsprell. 

Blant annet fikk vi oppskrift på soppkarameller. 


Soppkarameller (Oppskriften gir mørke karameller)
2 dl kremfløte
2 dl sukker
2 ss glukose (fås på apotek)
50 g knust tørket, gjerne blandet sopp

Kantarellkarameller (Oppskriften gir lyse karameller)
2 dl kremfløte
2 dl sukker
2 ss glukose
25-50 g knust tørket kantarell
25 g finhakket tørket aprikos, ananas eller annen tørket, syrlig frukt

Bland alt i en gryte og la det småkoke til en seig masse, 30-40 minutter, under stadig omrøring.  Hør på radio eller god musikk, så går tiden fort! Pass på at massen ikke koker for lenge og under for sterk varme, den kan ellers sukre seg. 

Spre karamellmassen utover silikonmatte eller bakepapir og la det kjøles ned til du kan håndtere massen med hendene. Skjær remser, del i biter - det går greiest med saks. 

VIKTIG for all karamellkoking: Gjør vannprøven for å se om karamellmassen er ferdig: hell en dråpe karamellmasse i et glass kaldt vann. Karamellen er ferdig hvis dråpen stivner med det samme og kan formes til en kule.

Alternativt: Når karamell massen begynner å tykne og får en lysbrun farge sjekker man temperaturen på karamellmassen med et termometer. Temperaturen skal være 118 grader. 

Kilde: Tidsskriftet "Sopp-og nyttevekster", årgang 3, 1/2007


No comments:

Post a Comment