Wednesday, October 12, 2011

Giftige sopper


 Amanita Muscaria 
Rød fluesopp, giftig
Fly agaric

Når regnet har vasket bort de hvite flekkene, kan rød fluesopp se ut som en deilig rød kremle. Da skal man fjerne hatthuden. Hvis kjøttet er gult, er det en rød fluesopp. 

Av 6000 sopparter i Norge er bare i underkant av 100 arter matsopp. Circa 10-15 arter er dødelig giftige mens 50-60 arter er "bare" giftige. Resten er uspiselige fordi de ikke er gode som matsopper. Med andre ord, man skal kjenne sin sopp godt - og iallfall til giftige sopper. En god tommelfingerregel for nybegynnere er å holde seg under sopp som er små og brune (såkalte Little Brown Mushrooms eller LBM) og alle som er hvite.

Norges sopp-og nyttevekstforbund har en oversikt over giftige soppslekter som man bør gjør seg kjent med. Helsedirektoratets nettside om giftige sopp lister opp soppene; det forutsettes at man vet hva soppen heter før man kan finne mer ut om soppen. I tillegg  mangler det bilder på mange av soppene! Helsedirektoratet  har også utgitt en oversikt som de dessverre ikke har oversatt til språkene til innvandrergruppene; de blir hyppigst forgiftet i Norge. 

Et nyttig informasjonsgrep er å inkludere giftige forvekslingsarter med bilder og beskrivelser når gode matsopper skal beskrives. Dessverre glemmer mange, også myndighetene, dette.
Kort video (2 min) fra BBC: 
Reinsdyr spiser rød fluesopp
Samiske shamaner drikker urin fra reinsdyr som har spist rød fluesopp


Kort tullemusikkvideo om farlige sopper

No comments:

Post a Comment