Wednesday, October 12, 2011

Innvandrere og sopp. Sopp er politikk.


Halvparten av dem som er blitt forgiftet i 2010 er innvandrere, men myndighetene gir ingen spesiell informasjon til denne gruppen. Ifølge myndighetene er det den enkeltes ansvar hva man plukker i skogen og putter i munnen. Man kan være enig i dette som et generelt prinsipp, men når en gruppe er så sterkt overrepresentert i forgiftningsstatistikken blir dette er folkehelsepolitisk spørsmål. Det ville være samfunnsøkonomi å trykke opp en brosjyre eller to, eller å gi litt mer målrettet informasjon til gruppen. Oslo og omland sopp- og nyttevekstforening arrangerte et gratis kurs høsten 2011 som ble overtegnet innen kort tid. Kurset var en komprimert versjon av nybegynnerkurset og besto av en kort teoretisk innføring og en ekskursjon.


I følge Neslekremlas årsberetning (2010) avslo Mattilsynet Oslo foreningens søknad om støtte til soppkontroll. Men dette hindret ikke Neslekremla til å avholde soppkontroll hver søndag (i alt 7 søndager) på følgende steder: Sognsvann (ved T-banen), Rustadsaga (ved bommen), Sandbakken (ved kafeen), Asker (kulturhuset) og Bærums Verk (Verksgata). Alle soppkontrollene var bemannet med to frivillige soppsakkyndige og var gratis for publikum.  

Soppkontrollene ble besøkt av på det meste opp til ca.100 personer. På Sognsvann og Sandbakken var det gjennomsnittlig ca. 30 kurver til kontroll, på Rustadsaga var det gjennomsnittlig over 50 kurver til kontroll hver gang, mens Asker og Bærum hadde gjennomsnittlig ca. 22 kurver til kontroll hver gang. Av farlige giftsopper som ble plukket ut var hvit fluesopp, spiss giftslørsopp, flatklokkehatt, silketrevlesopp, lakrisriske, rød fluesopp samt pluggsopp. Ved en anledning trodde de som hadde med flatklokkehatt, at de hadde plukket stubbeskjellsopp. Ved en annen kontroll var spiss giftslørsopp blandet sammen med traktkantareller og da ble alt kastet. 

Sopp er politikk! Mattilsynet Oslo får en kaktus, ikke en kantarell, fra meg!



No comments:

Post a Comment